Saturday, February 23, 2013

αφιέρωμα στον παπα Γιάννη


Σαν βόμβα έπεσε στην πόλη μας η είδηση πως ο αγαπητός ιερωμένος (και πνευματικός πολλών συμπολιτών μας), πατήρ Ιωάννης Καρασακαλίδης, απομακρύνθηκε από την Ι.Ναό του Αγίου Νεκταρίου και, φυσικά, από το ποίμνιό του. Δεν θα εισέλθουμε σε λεπτομέρειες ούτε και στα όσα ακούστηκαν (δηλαδή στους λόγους που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του) καθώς δεν μπορούμε να διασταυρώσουμε τίποτα από όλα όσα πληροφορηθήκαμε.
 Μπορούμε, όμως, να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στην πολύτιμη προσφορά του και στο θεάρεστο έργο του καθώς τρέφουμε απεριόριστο σεβασμό για το πρόσωπό του.
Ο παπα Γιάννης είναι ένας σχετικά νέος ιερωμένος (γεννηθείς το 1976 στην Ξάνθη) ο οποίος από 16 ετών αφιερώθηκε στον μοναχισμό και στην Ορθοδοξία. Ασκήτεψε στην Σκήτη του Προφήτη Ηλία, στο Άγιον Όρος, και κατόπιν "βγήκε έξω" για να διδάξει τον Λόγο του Κυρίου. Απ' ό,τι γνωρίζουμε (ίσως και να κάνουμε λάθος) αρχικά πήγε στα Τρίκαλα, μετέπειτα στην Κομοτηνή και από το 2006 ήρθε στην πόλη μας. Από την πρώτη στιγμή έδωσε δείγματα γραφής καθώς αθόρυβα, επίμονα, επίπονα και μεθοδικά δούλεψε ακατάπαυστα για τους συνανθρώπους του.
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε και έδωσε ελπίδα, Πίστη και θάρρος σε πολλούς πραγματοποιώντας δύο φορές την εβδομάδα πολυπληθείς συνάξεις στον Άγιο Νεκτάριο. Όπως πολύ εύστοχα είπε κάποιος γνωστός του "άνθρωποι που δεν ξέρανε να κάνουν το Σταυρό τους αυτήν την στιγμή κάνουν πνευματικές αναζητήσεις". Δίδαξε, συμβούλεψε, άκουσε, στάθηκε, μοιράστηκε, πόνεσε, υπέμεινε πολλά μαζί με το ποίμνιό του. Δημιουργήθηκε μιά πολύ δυνατή ειλικρινή και αμφίδρομη σχέση μεταξύ πιστών και Πνευματικού καθώς ο λόγος του αποτέλεσε βάλσαμο για πολλούς κατατρεγμένους αλλά και για πολλές "χαμένες" ψυχές. Επίσης μεγάλο και πολύπλευρο είναι και το φιλανθρωπικό του έργο το οποίο επιτελούσε αθόρυβα και καθημερινά. 
Σε αυτές τις δύσκολες εποχές της πνευματικής πενίας (κι όχι μόνο) με τον παρηγορητικό και εμψυχωτικό του λόγο αλλά, κυρίως, με το παράδειγμά του αποτέλεσε έναν πραγματικό "φάρο" στο ομιχλώδες τοπίο.
Ελπίζουμε να λυθεί η όποια παρεξήγηση και να ξαναγυρίσει πίσω στο ποίμνιό του για το πνευματικό "συμφέρον" όλων μας.

No comments:

Post a Comment